Legenda Paradisului

 

 

Tu, drumețule obosit, etern pelerin, daca vei trece vreodată printr-un univers oarecare, vei vizita o galaxie oarecare și vei poposi pe o planetă oarecare, găsește un izvor oarecare, răcorește-te cu apa lui pură, apoi odihnește-te la umbra unei sălciei, ce va acoperi poate acel izvor, și lasă-ți cugetul să-și urmeze infinitul său drum. Iar dacă vreodată vei citi această poveste și îți vei aminti de curgerea liniștită a apei sau de speranța eternă a sălciei, gândește-te bine înainte de a trage o concluzie. Totul poate fi adevărat, dar și adevărul poate fi înșelător. Și nu vei afla niciodată.

 

*

 

Ce reprezintă oare licărirea efemeră a câtorva miliarde de luminițe în Întunericul Absolut? Ce reprezintă speranța acestor sclipiri în Deznădejdea Neantului? Nimic. Și atunci ce poate însemna încă o fărâmă de materie, o bucată de metal rece târându-se printr-un Univers în care baletul nesfârșit al nașterii și morții galaxiilor nu reprezintă mai mult decât o clipă, o sclipire ce va trece neobservată, urmată apoi de alta și alta… clipe care vor trebui să umple eternitatea. Nimic. Și totuși pentru el era totul – acea clipă era eternitatea, metalul rece era singurul înveliș ce îl proteja de mușcătura fatală a spațiului – acel spațiu pe care omul îl înfruntase și pe care chiar credea că îl învinsese în final. Ar fi trebuit să fie bucuros, dar pentru el spațiul, la fel ca și sufletul său, însemna doar distanța enormă ce îl despărțea de tot ce semnifica pentru el Acasă. Toată viața lui era acolo, toate bucuriile și… toate suferințele rămăseseră acolo, departe în urma sa. Poate că totuși era mai bine așa – doar el împreună cu amintirile, călătorind spre o destinație necunoscută și poate spre o altă viață.

 

Dar timpul începuse să-l obosească. Din ce în ce mai des i se părea că totul a fost în zadar și nu-și mai dorea altceva decât îmbrățișarea veșnică a absolutului. Apoi speranțele îi reveneau și gândurile sale zburau din nou înainte, în cercetarea lor neobosită.

 

Iar într-un final, clipa mult așteptată veni. Circuitele atâta timp lipsite de viață ale navei se activară și din licărirea bucuroasă a luminițelor și ecranelor înțelese că sfârșitul călătoriei sale sosise.

 

*

 

Se afla în Paradis. Planeta pe care ajunsese era o imensă grădină, un loc pe care în nici unul din visele sale cele mai minunate, în nici una din aspirațiile sale cele mai înalte, nu reușise să-l imagineze. Călca prin iarba înaltă, de un verde crud și se simțea renăscut; trăgea în piept aerul răcoros și simțea fiecare celulă a trupului înfiorându-se; asculta muzica suavă ce părea că îl învăluie de pretutindeni și întreaga sa ființă vibra de fericire.

 

Întâlni locuitorii acestui paradis – un popor străvechi, pașnic și înțelept. Ascultă vrăjit balade cu eroi și prințese, povești de dragoste și cântece ce îl umplură de încântare. Ceea ce îl fascină însă și îi rămase adânc întipărit în memorie fu legenda acestui loc.

 

Se spune că Părintele Cerului, în nețărmurita sa bunătate, a vrut să-și răsplătească toți fii și fiicele sale pentru bunătatea și înțelepciunea cu care trăiau. Și atunci a creat această grădină perfectă, în care tot ce există să trăiască veșnic în diferitele sale înfățișări și în care fiecare să fie preocupat de armonia proprie și a celorlalți în aceeași măsură.

 

Acum știa că acea legendă poate fi adevărată, căci totul părea aici ireal – o lume perfectă, sau aproape perfectă…

 

Și atunci întâlni acea ființă. Era… întruparea visurilor sale, ființa ideală. Era tot ce iubise și tot ce își dorise vreodată să iubească.

 

*

 

Parfumul suav ce plutea în aer și acordurile dulci ale muzicii îi provocaseră o stare minunată în care spiritul pare că  părăsit trupul și colindă nestingherit printre tainele inaccesibile ale Universului. Acum totul părea că are un înțeles, un rost al său… Fără echilibru armonia nu ar putea exista. Echilibru… Când ai sosit pe această planetă echilibrul a fost tulburat, iar acum armonia trebuie refăcută… Gândurile păreau că nu mai sunt ale sale – veneau de undeva din exterior, dar nu asta era important acum. Începea să înțeleagă… Fiecare este dator să aibă grijă de această armonie. E rândul meu acum, pentru că fericirea celorlalți este mai presus de tot restul. Adio iubitul meu…

 

Nuu!!

 

Disperarea îl cuprinse și încerca din răsputeri să evadeze din starea în are se afla. Ea își începuse deja transformarea. Din ochii triști i se prelinse o lacrimă. O culese ușor și își întinse mâna spre el într-o ultimă mărturisire… Lemnul începuse să-i acopere întreg corpul și rădăcini puternice străpunseseră pământul. Ființa atât de plină de viață altădată trecu într-o nemișcare tăcută, formă sugerând dragostea și durerea eternă. Adio iubirea mea… Și îi răspunse adierea vântului prin părul ei înmugurit.

 

Culese lacrima, o amestecă cu propriile-i lacrimi și apoi își duse palma la buze. Simți gustul acelui ultim sărut, simți gustul acelui adio și simți gustul a tot ce fusese… Îmi pare rău iubito că voi strica iar armonia acestui loc… șopti atingându-și obrazul de lemnul aspru.

 

*

 

Orice fericire își cere propria jertfă. Cu atât mai mult fericirea absolută. În acest univers nu poți trăi fără suferință. Dar, odată ce tortura se va fi terminat oricine va avea dreptul la o ultimă dorință. Iar pentru cei care știu ce să ceară, acea dorință va reprezenta fericirea absolută.

 

Călătorule, dacă vreodată vei trece prin acest univers și vei poposi în Paradis, caută un izvor acoperit de o salcie plângătoare, răcorește-te cu apa pură a izvorului, apoi odihnește-te puțin la umbra răcoroasă a copacului. Poate așteptarea lor va fi atunci mai ușoară…

 

26.05.1998